AURINKOPUISTO.COM
 
 
 
Vihreää energiaa lämmitykseen
   Koti      Ilma- ja Aurinkolämpö      Tietoa aurinkokeräimistä
 
Aurinkokeräin on laite, joka muuntaa auringonsäteet lämpöenergiaksi mustan absorbaattoripinnan lämpenemisen avulla. Keräimen sisällä on glykoli-pohjaista lämmönsiirtonestettä, joka johdetaan lämmönvaihtimen läpi lämmön siirtämiseksi lämminvesivaraajaan. Lämminvesivaraajan vettä voidaan käytettä talon lämmitykseen ja lämpimäksi käyttövedeksi.
 
Keski- ja Etelä-Suomessa auringonpaisteen antama energia on vuositasolla noin 950 – 1100 kWh/m2 . Tämä on samaa tasoa kuin monella paikkakunnalla Keski-Euroopassa.Yhden neliömetrin aurinkokeräimellä saadaan tuotettua 400–650 kWh energiaa vuodessa, joten pientalon käyttöveden lämmitykseen tarvitaan absorbaatiopinta-alaa 3–10 m2, (varaajan koosta ja tyypistä riippuen) lämmönvaihdin, ohjausyksikkö sekä 200-300 litran vesivaraaja. Koko talon lämmitykseen tarvitaan absorbaatiopintaa 10–20 m2. Järjestelmän käyttöikä on noin 20 –30 vuotta. Hyvä aurinkokeräinpaketti voi siis tuottaa energiaa käyttöveden lämmitykseen jopa 60 % kokonaiskulutuksesta ja talon lämmitykseen 20 - 25 % kokonaiskulutuksesta.
 

Tasokeräin

Tasokeräimessä keruuputkisto yleensä vaakatasoon asennettu kupariputkisto. Jokaiseen keräinputkeen on liitetty absorptiopinnan kasvattamiseksi sivulevyt. Levyt ja putket on pinnoitettu selektiivisellä absortiopinnoitteella, joka imee lämpöenergian muttei luovuta sitä ulospäin. Keräinputkisto on sijoitettu eristettyyn koteloon ja aurinkoon päin oleva taso on rakennettu vähärautaisesta ja usein strukturoidusta tai erikoispinnoitetusta lasista. Tällainen lasi läpäisee lämpösäteilyn huomattavasti paremmin kuin normaali lasi. Tasokeräimillä päästään noin 35–75 prosentin hyötysuhteeseen ja niiden stagnaatiolämpötila (virtaukseton ja häviötön lämpötila) on 170–180°C. Kallistuskulman ollessa 45 astetta, on vuotuisen lämmöntuoton ero noin 5 %, mikäli keräimen suunta vaihtuu lounaan ja etelän välillä. Tasokeräin voidaan sijoittaa myös loivalle katolle, koska se vapautuu lumipeitteestä aikaisin alkaen näin tuottaa energiaa.

 

Tyhjiöputkikeräin

Tyhjiöputkikeräimissä lämmönkeruuputkisto on sijoitettu eristeenä toimivan tyhjiöksi imetyn lasiputkilon sisälle. Tällöin tyhjiöputki toimii kuten läpinäkyvä termospullo. Tyhjiöputki on myös sisäpinnaltaan pinnoitettu selektiivisellä pinnoitteella kuten tasokeräinkin. Valmistajasta riippuen tyhjiöputkien takana voi olla heijastuspinta, jolla aurinkoenergiaa kerätään myös putken takapinnalta. Tyhjiöputkirakenne tehostaa aurinkoenergian hyödyntämistä, koska rakenne ei ole riippuvainen säteilyn tulosuunnasta, kuten tasokeräimet. Samaten voidaan hyödyntää myös hajasäteilyä, eli lämpöä saadaan talteen myös pilvisellä säällä. Tyhjiöputkikeräimillä päästään 35–85 prosentin hyötysuhteeseen stagnaatiolämpötilan ollessa 230–250°C.

 
Kuumailmakeräin
 
Kuumailmakeräimet ovat aurinkokeräimiä, joissa käytetään ilmaa veden sijasta lämmönsiirtoaineena. Yleisesti keräimet koostuvat metallisesta kaukalosta, johon on asennettu lämmönkeräinelementit (ns. absorberit), jotka luovuttavat auringosta saatua lämpöenergiaa niiden alla virtavaan ilmaan. Yläpinnassa on turvalasilevy, joka suojaa keräimet ympäristövaikutuksista (vesi-, lumisateet, rakeet jne.). Uusimmat kuumailmakeräimet yltävät lämmönsiirrossa 50 – 70 % hyötysuhteeseen. Kuumailmakeräimet asennetaan paikoihin, joissa ne päivän kuluessa saavat auringonvaloa. Useimmiten sopivin asennuspaikka on rakennuksen katto, mutta Suomen oloissa seinäasennus on myös varteenotettava asennustapa (keräin hyödyntää silloin etenkin talvisin matalalla olevan auringon säteilyn). 
 
 
 
 
Sivustoa viimeksi päivitetty 13.6.2016